Pagina's

Tip

Met een klik op de foto wordt deze vergroot, met 2x klik zelfs bijna paginagroot!

woensdag 3 maart 2010

Snoeigeheimen
Net een beetje bijgekomen van een enerverende scheiding leerde ik mijn nieuwe lief kennen. Mijn ouders hadden nog steeds een beetje medelijden met mij en op een mooie zonnige dag nam mijn moeder mij mee uit op plantenjacht bij de Intratuin. Mijn nieuwe lief wilde zich in de tussentijd uiteraard ook van zijn beste kant laten zien en samen met mijn vader stortte hij zich op mijn kleine achtertuintje.

Het lukte niet echt om leuke nieuwe plantjes op de kop te tikken. En wat, thuis wachtte er toch een leuke goed gevulde achtertuin op mij. Niets gekocht te hebbende, keerde we toch tevreden huiswaarts.

Daar echter kwam ik met een schok in de realiteit terug. Mijn nieuwe liefde bleek niet zo’n goede tuinman. Met het oog op de nieuwe aanwinsten had hij mijn kleine tuintje compleet kaal gesnoeid. Mijn in jaren zorgvuldig opgekweekte hortensia’s waren tot op de grond gelijk afgeknipt. Mijn vader, geen echte tuinman had niet durven ingrijpen. Hij had er immers geen verstand van en hij vond mijn nieuwe lief erg professioneel overkomen.

Bij mijn thuiskomst hield hij echter zijn adem in. Doorstond deze prille relatie deze kale vlakte. Mijn vader en moeder maakten zich samen uit de voeten.

En ik? Na een periode vol ruzie achter me haalde ik alleen maar mijn schouders op. Er waren wel belangrijkere zaken op aarde dan een kale achtertuin en de eigenschap van planten was tenslotte dat ze toch weer zouden groeien. Voor de volgende kerst was ik wel gelijk op een cadeau-idee gebracht. Het snoeiboek van …… Hierin staan alle snoeitechnieken haarfijn uitgelegd. Ook kwam hierin het snoeien van de Hortensia, mijn lievelingsplant uitgebreid aan de orde.

Bleek toch dat er echter één soort Hortensia is die ieder jaar tot op de grond gelijk gesnoeid kan worden, namelijk de Annabelle. En was ik toch in het bezit van deze Annabelle. ‘s Zomers werd ik verblijd met een keur een mooie bloemen.

Jaren later was het wederom bal. Samen met onze twee dochters was ik wederom de hort op. Hortensia’s bloeiden welig in de vensterbank. De eerste lentedag van het jaar diende zich aan en de zon liet zich niet onbetuigd. Mijn lief heeft zich inmiddels ontpopt tot een echte Hendrik Jan de Tuinman en deze keer moest onze blauwe regen het ontgelden. Binnen waanden mijn Hortensia’s zich veilig. Maar achter het raam in de stralende zon bliefden zij echter meer water dan hen toegekomen was. Het resultaat was treurende, hangende bloemschermen. Deze keer mocht in mijn lief, inmiddels al vele jaren mijn man geen schuld geven. Zijn snoeischaar had immers andere planten geteisterd.

Inmiddels hebben al vele tuinen de snoeikunsten van mijn lief ondergaan en niet altijd liep het zo goed af als de eerste keer maar inmiddels hebben we ons twaalvenhalfjarig huwelijk gevierd. Wie had dat gedacht na zo’n start.


6 opmerkingen:

 1. HAHAHHA!!! wat een geweldig verhaal............echt!

  Ik ga werken nu.........groetjessssssssss Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha ha, zijn broer is erg fan van een heggenschaar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  zou het in de familie zitten.
  niets is veilig voor onze mannen!!!!!!!!!!!!!!!!!
  zeggen mensen niet....................beter iets dan niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hhaha heb erg gelachen om je verhaal hoor! prachtig.. Tja ik snoei ze op aanraden van mijn vader ook meestal en voila ieder jaar prachtige hortensia's. Trouwens ik kan ze eigenlijk nooit houden de hortensia's die ik zelf koop dan (deze stond hier al jaren in de tuin toen ik mijn huis kocht) maar moet zeggen dat ik er nu al 3 weken 2 heb staan en ze leven nog)
  groetjes Madelon (en fijn dat je weer het geluk hebt gevonden!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi wat een lol. Mijn vader zegt altijd "snoeien voordat ze bloeien"
  Het kwam uit een goed hart moet je maar denken. Ik ga je volgen, mooie blog

  fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei, wel lachen hoor.
  Hier komt mijn man alleen in de tuin onder mijn toezicht. En snoeien mag hij al helemaal niet.
  Hij kan alles maar tuinieren...... NIET.

  groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Claudia,

  Wat een leuk verhaal. Ik ben ook altijd bang dat er teveel wordt gesnoeid maar soms is het gewoon goed.

  Groetjes
  Almay

  BeantwoordenVerwijderen