Pagina's

Tip

Met een klik op de foto wordt deze vergroot, met 2x klik zelfs bijna paginagroot!

maandag 15 april 2013

Met de billen bloot

Vorig jaar om deze tijd heb ik bekend gemaakt dat ik graag styliste wilde worden. Naast heel veel succeswensen ook diverse goede tips mogen ontvangen. Velen adviseerden mij om toch vooral een opleiding te gaan volgen. Aangezien ik altijd open sta voor advies heb ik dit ook deze keer ter harte genomen. Het afgelopen jaar heel wat uurtjes studerend doorgebracht, heel wat af getekend, heel wat afgereisd, want al die studielocaties zijn toch niet echt naast de deur en vooral ook heel veel leuke en lieve medestudenten mogen ontmoeten. En wat heb ik veel geleerd. Van kind af al met wonen, stylen en decoreren bezig geweest, gewoon mijn ding, het ging gewoon van zelf. Als slagroom op de taart zelfs een eigen woonwinkel gehad.

Diverse certificaten heb ik inmiddels gehaald. En nu? Nu ben ik eigenlijk vooral heel erg onzeker geworden. Dingen die ik destijds gewoon deed moeten nu volledig onderbouwd worden en dit zit mijn creatieve ik behoorlijk in de weg. “Waar moet dit vaasje staan?”, als ik ergens binnen kwam, wist ik het meteen. Nu eerst maar eens alles opmeten, tekeningen maken, 1e situatie, 2e situatie….…….echt creatief ben ik niet meer bezig en dat was eigenlijk wel mijn intentie……

Woonbladen? Ik verslond werkelijk alle woonbladen die er maar bestonden. Geen boekhandel kon ik voorbij lopen om dat maar vooral te speuren naar de meest nieuwe en mooiste exemplaren. Ieder nieuw exemplaar valt nu keurig door de brievenbus, vakliteratuur, studiemateriaal….En nu? Nu ligt er vooral een enorme stapel op me te wachten, een te hoge stapel om eerlijk te zijn…

Inspiratie? Het is inmiddels ver te zoeken. Waar ik vroeger ergens binnen kwam wist ik binnen enkele ogenblikken hoe en wat? En nu? Nu sla ik dicht…..

En nu? Nu ben inmiddels al 20 jaar boekhoudster, een vak waar ik werkelijk gewoon echt goed in ben, dat durf ik echt wel over mezelf te zeggen omdat het gewoon zo is. Zit het misschien daar in? Maar wonen, stylen en decoreren doe ik zelfs al langer en waarom durf ik dit op dat gebied ook niet gewoon over mezelf te zeggen…..

Adviezen, hoe goed bedoeld ook, soms moet je ze maar gewoon naast je neerleggen, gezond verstand, volgens mij het je daar gewoon veel meer aan. Je hebt iets in je of niet!
Maar naast boekhoudster mag ik me nu ook interieurontwerpster en kleuradviseuse noemen, dat dan weer wel!11 opmerkingen:

 1. Ik heb het omgekeerde advies gekregen. Toen ik zei dat ik misschien maar eens moest leren patroontekenen (dit is zo'n 14 jaar geleden) zei mijn naailerares dat ik dat juist niet moest doen, omdat ik dan in beperkingen ging denken en niet in mogelijkheden en het mijn fantasie in de weg zou zitten...

  Als ik dit zo bij jou lees... kan dat dus inderdaad gebeuren als je uit gevoel dingen doet en ineens volgens de regeltjes moet doen.

  Af en toe vraag ik me wel eens af... "Wat als ik het wèl had gedaan..." want soms twijfel ik ook aan mezelf of ik het wel goed doe, want ik doe het ploep zonder dat ik weet hoe, wat of waarom.

  Ik hoop wel dat je snel weer je zelfvertrouwen, inspiratie, fantasie en de gretigheid voor het wonen en interieur weer terugkrijgt, want je hèbt het!!!

  Liefs Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt er op dat door het vakkundig benaderen van alles je creativiteit is verdwenen! Stylen doe je op gevoel, ik in ieder geval wel. Soms weet ik echt niet waarom dat ene kaarsjes net niet daar moet staan, maar mijn gevoel zegt dat het zo beter is.

  Als je je papieren binnen hebt, keer dan - als dat nog lukt - terug naar de Claudia van voorheen, die nog niet geleerd had alles vakkundig te benaderen. Want je wilde dit zo graag en het zou zonde zijn die droom niet waar te kunnen maken...

  Succes!!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ingrid, als je je gevoel weer hebt gevonden en hopelijk komt dat weer snel, mag je graag eens bij mij langs komen!

  Nu nog maar even boekhouden, lijkt me ook een intresante baan!

  groeten Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Claudia,

  Vrijwel iedereen met een creatief beroep komt op het punt van "lack of creativity": schilders, schrijvers, acteurs ... Vervolgens komen zij met de meest creatieve uiting, die juist door het tijdelijk ontbreken ervan voeding kreeg! Kortom, laat het gewoon over je heen komen. Uit de prachtige moodboards die je regelmatig op Twitter plaatst, weet ik dat je veel inspiratie haalt uit de naaste omgeving. Whatever you imagine is waiting for you. Suc6!

  Het Dansende Huis Verkoopstyling,
  Ingrid Bulsing

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé Claudia, wat balen dat je creativiteit je in de steek laat. Mss. door alle verdriet om je familie, komt het er even niet uit zoals jij dat zou willen. Verdriet, niet lekker in je vel zitten daardoor, het kan allemaal invloed hebben. Ik hoop voor je dat het straks allemaal weer gewoon komt, en anders maar even niet, leg er niet teveel druk op voor jezelf.
  sterkte ermee,
  Lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat herken ik wel een beetje met fotograferen. Blijf vertrouwen op je instinct en je gevoel en toets het later aan alle technieken die je hebt geleerd. Gaat vast goed komen, lekker een beetje ervaring opdoen en dan komt het vertrouwen weer terug. Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha ha ik deed altijd mee aan De zomerbloemen tentoonstelling . Werd me een keer gevraagd Waar deed jij je opleiding? Ik , die deed ik niet . O vandaar dat je zoveel durft met bloemen.
  Maar ik lees dus dat je diploma behaalde Ben trots op je heb je maar mooi geflikt En de moed komt vanzelf weer om de hoek kijken geloof mee maar. Gaat je lukken.Liefs van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey gefeliciteerd hoor met je diploma! En nu dus in rap tempo al die regeltjes laten zakken die je geleerd hebt en alleen nog maar gebruiken als je eigen creativiteit je in de steek laat! Je kunt het!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blijf je gevoel volgen en gebruik je opgedane kennis ernaast: oppakken wanneer nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat herkenbaar...ik fotografeer al jaren, dat ging prima. Voelde me er goed bij.. maar door druk van andere fotografen wilde ik een opleiding doen. En nu doe ik zeer weinig opdrachten, omdat je nu weet "hoe het moet", stop je met je eigen ingeving.. heel jammer. Maar ik zie het nu zo; we kunnen het, punt ;)

  BeantwoordenVerwijderen